6. Yoğurtmaç
Yoğurtmaç, Tokat’ın Turhal ilçesine özgü bir tür çörek veya ekmek. Sanki kulağa, isminden dolayı yoğurtlu bir şeymiş gibi geliyor ama hiç değil. Aslında ismi, yoğurma ve katlama kelimelerinin birleşiminden geliyor. Turhal’a uğradığınızda, tüm fırınlarda bulabileceğiniz, bölgede sevilen bir hamur işi. Haşhaşlı, cevizli ve fındıklı olmak üzere üç çeşit üretiliyor.
7. Tokat Yağlısı

İzmir’in boyozu varsa, Tokat merkezin de yağlısı var. Normal pideden biraz daha fazla tereyağlı olduğundan ismi yağlı olan bu hamur işi, kahvaltıların vazgeçilmezi. Fırınlarda sabahın erken saatlerinde çıkıyor ve çıktığı gibi de yok satıyor.
8. Çerkes Mantısı Psihalive
Bu ufak olması makbul olan mantılardan değil. Hatta aksine Çerkes mantısının özelliği biraz büyük olması. İçinde de kıyma yerine patates var. Üzerine de yoğurt dökülerek servis edilmiyor. Sadece kızartılmış tereyağı dökülüyor. Malesef psihalive de restoranların menülerinde bulunan bir yemek değil. Denemek için Çerkes evlerine konuk olmanız gerekiyor.
9. Çökelek
Çökelek peyniri de Tokat’ta yaygın tüketilen peynirlerden. Özellikle buranın çökeleği pide gibi hamur işlerine çok yakışıyor.
10. Alabalık ve Somon
Almus, Tokat’ın balıkçılık merkezi. İster göl kenarındaki tesislerinde alabalık yiyin, ister yerli somonundan tadın. Biz de somon deyince balık tezgahlarında gördüğümüz pembe somolardan sandık ama değilmiş. Onun, Almus baraj gölünde yetiştirilen, beyaz etli bir akrabasıymış. Baya baya üretiyor, tüketiyor hatta Japonya’ya bile ihraç ediyormuşuz. Biz de buraya gelince ve menülerin hepsinde somonu görünce öğrendik. Herkes Öğretmen Evi’ndeki terayağlı güveç somonu öneriyor ama dağ tepe aşıp, Almus’a yerli somon yemeğe gitmeye değer mi derseniz, bizi o kadar etkileyemedi.
11. Zile Pekmezi
Pekmez deyince aklanıza siyah üzüm veya dut pekmezleri gelebilir ama Zile Pekmezi, yeşil üzüm şırası ve yumurta akından yapıldığından bildiğiniz akışkan ve yapışkan pekmezlere benzemiyor ve daha çok bej renkli bir köpük şeklinde oluyor. Kahvaltılık olarak tüketilen pekmezin yapımı 8 saati buluyor yani oldukça uğraştırıcı.
12. Zile Kömesi (Cevizli Sucuk)

Üzüm şırası ve cevizden yapılan Köme, yine Zile’nin geleneksel tatlarından biri. İpe dizilmiş cevizler, nişastalı üzüm şırasına batırılıyor ve kurumaya bırakılıyor. Müthiş lezzetli bir şey.
Yorumlar
Yorum Gönder